Μια παραξενη εκδρομη

φωτ: © Νίκος Τεντόμας

Είχαμε καιρό να πάμε στο χωριό.
Ξεκινήσαμε μια ωραία πρωία με βροχή, στο δρόμο βροχή, εκεί βροχή , κάτσαμε να φάμε με βροχή και όταν τελειώσαμε το φαΐ είχε σταματήσει η βροχή.
Βγήκαμε από την ταβέρνα και τα μάτια έκαναν πουλάκια, είχε γίνει κάτι απίστευτο. Το χωρίο από ορεινό είχε γίνει παραθαλάσσιο και ο υπεραιωνόβιος πλάτανος του χωριού είχε μεταμορφωθεί σε ένα σκελετωμένο φυτό (μπορείτε να το δείτε και στην παραπάνω φωτογραφία αν δεν με πιστεύετε).

Μέσα σε όλα αυτά η μάνα μου άρχισε να πιστεύει ότι είναι η Imogen Cunningham μου πήρε τη μηχανή και άρχισε να φωτογραφίζει.
-Ρε μάνα, της λέω, Η Imogen γεννήθηκε το 1883 και πέθανε το 1976 στο San Francisco όπου εσύ δεν έχεις πατήσει το πόδι σου, εκτός και αν πήγες κρυφά με τον Τεό (που πάει κάθε χρόνο) και δεν μου το είπες. Φωτογράφισε σχεδόν για 7 δεκαετίες. Έκανε πορτραίτα, φωτογράφισε φυτά, έκανε ανδρικό και γυναικείο γυμνό καθώς και φωτογραφήσεις διασήμων.
-Ακόμη θυμάμαι εκείνη τη φωτογράφηση με τη Martha Graham. Να σου θυμίσω ότι ξεκίνησα με πικτοριαλιστική φωτογραφία αλλά στην συνέχεια μαζί με τους καλούς μου φίλους Ansel Adams, Edward Westοn, Willard Van Dyke και άλλους συμμετείχα στο Group f/64 το οποίο είχε σαν στόχο να προάγει την straight photography. Μετά το 1950 ασχολήθηκα με documentary street photography και φωτογράφιζα μέχρι τα βαθειά γεράματα…

Αυτά και πολλά άλλα έλεγε η μάνα μου η Imogen σε όλη την επιστροφή μέχρι το σπίτι. Ευτυχώς όσο απομακρυνόμασταν από το χωρίο ο πραγματικός εαυτός της έβγαινε στην επιφάνεια. Όταν φτάσαμε σπίτι είχε συνέλθει εντελώς. Με τον καιρό η θάλασσα υποχώρησε και το χωρίο έγινε πάλι ορεινό. Το μόνο κακό είναι ότι η πεθερά μου δεν έχει συνέλθει ακόμη και σε ένα επόμενο post θα σας περιγράψω τι έκανε η «Αντωνία Robert Kapa» στην απόβαση της Νορμανδίας…

Extras

The Imogen Cunningham Trust

Πολλές φωτογραφίες της θα βρείτε στο photoliaison.com

Ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την ζωή της

Και λίγες φωτογραφίες της από το τεράστιο έργο της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s