Τα τρία γουρουνάκια και ο κακός Νίκος

φωτ.: © Νίκος Τεντόμας

φωτ.: © Νίκος Τεντόμας

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που τα τρία γουρουνάκια γλύτωσαν από τα δόντια του κακού Νίκου. Σήμερα θα μάθουμε τι έγινε στην συνέχεια.

Ο Κακός Νίκος ανίκανος να αντέξει την αποτυχία του, ξεκίνησε ψυχανάλυση με στόχο να θεραπευτεί και να αποδεχτεί την γουρουνίσια πλευρά του. Μέρος της θεραπείας του ήτανε και η ενασχόληση του με τη ασπρόμαυρη φωτογραφία πράγμα που τον βοήθησε, όχι μόνο να θεραπευτεί αλλά στην πορεία να γίνει φίλος με τα τρία γουρουνάκια.

Τα τρία γουρουνάκια, ωστόσο, ασχολήθηκαν πιο σοβαρά με την φωτογραφία. Απέρριψαν το ασπρόμαυρο και μετά από φωτογραφικές σπουδές αφοσιώθηκαν στην έγχρωμη φωτογραφία και έγιναν διάσημοι (οι γνωστοί triospigos).

Αρκετά βράδια τα περνούσαν με τον Κακό Νίκο βλέπωντας ταινίες, μιλώντας για την τέχνη, για φιλοσοφία και γενικά για την ζωή. Συζητούσαν και διαφωνούσαν. Τις μεγαλύτερες όμως διαφωνίες τις είχαν σχετικά με την φωτογραφία. Η αλήθεια είναι ότι ο καημένος ο Κακός Νίκος προσπαθούσε να καταλάβει και το έγχρωμο αλλά δυσκολευόταν κάπως (σε αυτό συντελούσε επιπλέον και η μόνιμη πείνα του λόγω των πενιχρών εισοδημάτων του). Μια μέρα τα τρία γουρουνάκια του μίλησαν για έναν έλληνα φωτογράφο.

«Έχεις ακούσει για το Γερόλυκο…. εεε το Γερόλυμπο. Γεννήθηκε το 1973 στο Παρίσι, σπούδασε φωτογραφία στο Τμήμα Φωτογραφίας των ΤΕΙ Αθήνας το 1996, έκανε μεταπτυχιακά ΜΑ στην Εικόνα και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου το 1997 και Αρχιτεκτονική στο ΑΠΘ το 2005. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και επίσης πήρε μέρος στην 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Είναι από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Έλληνες φωτογράφους. Να τον μελετήσεις μήπως και καταλάβεις τίποτε».

«Μα τον γνωρίζω ήδη. Καλός είναι, αλλά εγώ είμαι καλύτερος».

«Ρε Κακέ Νίκε πότε θα πάρεις χαμπάρι επιτέλους ότι αυτά που κάνεις τα έκαναν οι δεινόσαυροι; Σήμερα ο κόσμος διψάει για χρώμα και θέλει να κρεμάει στους τοίχους φωτογραφίες που να μιλάνε για την σύγχρονη εποχή».

«Εγώ δεν ξεπουλιέμαι σαν και σας στις γκαλερί! Εγώ κάνω τέχνη. Μπορεί να είμαι συνέχεια πεινασμένος αλλά παράγω έργο που λίγοι κατανοούν. Παίρνω την πραγματικότητα και την μεταμορφώνω στην δική μου αλήθεια. Τα δικά σας έργα μπορεί να είναι εντυπωσιακά αλλά μένουν στην επιφάνεια, δεν λένε τίποτε για το καλλιτέχνη».

Αυτά και άλλα πολλά έλεγαν οι φίλοι μας. Με τον καιρό οι διαφωνίες τους γίνονταν όλο και πιο έντονες, μέχρι που μία μέρα, ο Κακός Νίκος βγήκε εκτός εαυτού και σκότωσε τα τρία γουρουνάκια. Για το επόμενο εξάμηνο αυτός η λύκαινα και τα 5 λυκάκια τους, κάθε Κυριακή, έτρωγαν χοιρινό με πατάτες στο φούρνο.

Ο κακός Νίκος απέκρυψε όσο μπορούσε καλύτερα το γεγονός από τον ψυχαναλυτή του, αλλά τελικά προδόθηκε από μικρές λεπτομέρειες. Ο αναλυτής του παρατήρησε ότι ο ασθενής του είχε αρχίσει να φωτογραφίζει έγχρωμα κατι το οποίο  αρχικά απλώς τον παραξένεψε. Βλέπετε όχι μόνο γνώριζε την εμμονή του κακού Νίκου στο ασπρόμαυρο αλλά ήταν και ο πρώτος που την είχε διαγνώσει. Όταν, όμως, σε κάποια συνεδρία τυχαία αναφέρθηκε ότι είχε ανέβει η χοληστερίνη του, ο ψυχαναλυτης δεν αργησε να συνδυάσει και τα δύο στοιχεία και να καταλάβει πως κάτι σοβαρό είχε συμβεί. Ο Κακός Νίκος αναγκαστηκε να ομολογήσει τα πάντα και σήμερα εκτίνει ποινή φυλάκισης ισόβιας κάθειρξης.

Όποτε έχει επισκεπτήριο τα λυκάκια μαζί με τη μαμά λύκαιναπάνε στη φυλακή και τον βλέπουν. Του περιγράφουν πόσο διάσημος έχει γίνει πιά και πόσο ακριβά πωλούνται οι φωτογραφίες του.

Extras

«Τα Τρία Γουρουνάκια και ο κακός Λύκος» είναι ένα παραμύθι που ασχολείται με την ενηλικίωση και την απομάκρυνση των παιδιών από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειάς τους. Η πρώτη έντυπη έκδοση του παραμυθιού έγινε το 1840 από τον James Orchard Halliwell-Phillipps. Όμως η πιο γνωστή έκδοση είναι αυτή που γράφτηκε από τον Joseph Jacobs και τυπώθηκε το 1890, με αναφορά στον Halliwell ως πηγή.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Metamatic Taf και στο Μύρτιλο 02

Το site του Γιώργη Γερόλυμπου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s