Ενα (ακομη) χριστουγεννιατικο παραμυθι

Φωτ.: © Νίκος Τεντομας

Φωτ.: © Νίκος Τεντομας

Δεκέμβριος 1956.

Το φτωχό κοριτσάκι για άλλη μία χρόνια πούλαγε σπίρτα έξω από την Αμερικάνική Πρεσβεία στην Βιέννη. Κανείς δεν είχε παρατηρήσει ότι ενώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή πέθαινε, την επόμενη χρονιά ήταν πάλι εδώ. Και η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν ένα κακόμοιρο, αλλά ένας Ρώσος κατάσκοπος που παρακολουθούσε μέρα νύχτα τις κινήσεις της πρεσβείας. Σε λίγο θα άρχιζε να ανάβει τα σπίρτα του (ήταν το σήμα του ότι κάτι σημαντικό είχε δει και έπρεπε να τον μαζέψουν για να το αναφέρει) αλλά δεν ήξερε ότι τα πράγματα δεν θα πήγαιναν τόσο ομαλά όσο τις προηγούμενες χρονιές.

Λίγα τετράγωνα πιο πέρα ο Thomas Von Tsifout ο Αρχιλογιστής λίγο πριν φύγει από το γραφείο εξηγούσε στον βοηθό του την αξία της τελευταίας φωτογραφίας που είχε αγοράσει (ένα αυτοπορτραίτο του Alexander Rodchenko) και που τον περίμενε σπίτι για να την θαυμάσει.

-Μπορεί να την αγόρασα πολύ φθηνά σήμερα αλλά να δεις ότι θα αποκτήσει μεγάλη αξία στο μέλλον. Ο Alexander Rodchenko είναι από τους μεγαλύτερους φωτογράφους της Ρωσίας. Μόλις πεθάνει οι τιμές των έργων του θα εκτοξευτούν.
– Και ποιος είναι παρακαλώ αυτός ο κύριος για τον οποίο χαλάσατε 2 σελίνια και μάλιστα για φωτογραφία (Που από την τσιγγουνιά σου παλιόγερε δεν με αφήνεις να ανάψω λίγο καλοριφερ και έχω ξεπαγιάσει)
– Ο Alexander γεννήθηκε το 1891 στην Αγία Πετρούπολη και μέχρι το 1924 ήταν ήδη γνωστός ζωγράφος. Τότε αποφάσισε να ασχοληθεί σοβαρά με την φωτογραφία και σταμάτησε την ζωγραφική. Σύντομα οι πειραματισμοί του με την προοπτική και οι λήψεις του από οποιαδήποτε γωνία (κάτι το οποίο ήταν επαναστατικό στην φωτογραφία τότε) τον έκαναν διάσημο. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές του έχουν το όνομά του: «γωνίες Rodchenko». Ο Rodchenko ασπάστηκε σχεδόν όλες τις εκφάνσεις του κονστρουκτιβισμού. Την δεκαετία του ’20 συνεργάστηκε με τον Mayakovsky και είχε ενεργό συμμετοχή στο περιοδικό LEF. Την δεκαετία του ’30 επέστρεψε στην ζωγραφική και το 1942 σταμάτησε την φωτογραφία αλλά συνέχισε να διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίας μέχρι σήμερα. Αρκετά με το φωτογράφο όμως. Φεύγω τώρα γιατί έχω να κοιμηθώ νωρίς. Μην ξεχάσεις να σβήσεις τα φώτα και να κλειδώσεις.

Ο δρόμος για το σπίτι περνούσε έξω από την Αμερικανική πρεσβεία. Εκεί είδε ένα κοριτσάκι να προσπαθεί να ζεσταθεί ανάβοντας σπίρτα. «Τι σπατάλη, θεέ μου» σκέφτηκε και ξεκίνησε με έντονο ύφος να επιπλήττει το κοριτσάκι για αυτή την αλόγιστη χρήση των σπίρτων. Στην συνέχεια το ρώτησε εάν είχε φάει και προσφέρθηκε να του δώσει ένα πιάτο φαϊ και ένα μέρος να κοιμηθεί για το βράδυ. Το κοριτσάκι αμφιταλαντεύτηκε για λίγο αλλά όταν είδε ότι οι φρουροί της πρεσβείας από απέναντι είχαν αρχίσει να τους προσέχουν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε άλλη λύση. Ακολούθησε τον Thomas μέχρι το σπίτι του.

Εκεί έγινε φανερό ότι ο Thomas  ήθελε ανταλλάγματα για να μείνει το κοριτσάκι στο σπίτι του. Προσπάθησε να την πάει στο υπνοδωμάτιο, αλλά αποδείχθηκε δυνατότερη από ότι περίμενε, τουλάχιστον δυνατότερη από τις άλλες μικρές που είχε φέρει σπίτι στο παρελθόν. Στη μάχη που ακολούθησε και ενώ φαινόταν ότι θα κατάφερνε να ξεφύγει η μικρή, από μια μικρή αστοχία της να τον μαχαιρώσει, παραπάτησε και κάρφωσε το μαχαίρι στο στήθος της. Ο Thomas  προσπάθησε να την σώσει (άλλωστε δεν σκόπευε να την σκοτώσει, τουλάχιστον όχι ακόμη) και της έβγαλε το πανωφόρι για να δει την πληγή. Και τότε ενώ άφηνε την τελευταία της πνοή ανακάλυψε ότι ήταν άνδρας. Δεν καταλάβαινε τίποτε πια. Την έντυσε όπως όπως και την επέστρεψε εκεί που την είχε βρει. Το επόμενο πρωί οι περαστικοί θα την έβρισκαν νεκρή μαζί με τα καμένα σπίρτα της.

Γύρισε σπίτι, έβαλε ένα πότο και έκατσε στην πολυθρόνα του να ξαποστάσει. Τότε είδε επάνω στο τραπεζάκι την φωτογραφία που είχε αγοράσει. Την άνοιξε για να δει που είχε χαλάσει τόσα λεφτά και έπεσε επάνω σε μία ακόμη έκπληξη. Ο άντρας τη φωτογραφίας ήταν ο άνθρωπος που είχε σκοτώσει πριν από λίγο.

«Θεέ μου. Σκότωσα τον Alexander Rodchenko» μονολόγησε, «Τουλάχιστον τώρα θα ανέβει η αξία της φωτογραφίας του που έχω.» είπε λίγο πριν βυθιστεί σε ένα γλυκό ύπνο ικανοποιημένος που επιτέλους είχε πάει κάτι καλά αυτή την καταραμένη μέρα…

extras

Η ζωή του alexander Rodchenko από το wisdom supreme

O Alexander Rodchenkο στο Wikipedia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s