Το Σπίτι

Φωτ.: © Νίκος Τεντόμας

Φωτ.: © Νίκος Τεντόμας

Βρισκόμαστε χίλια χρόνια μετά το τέλος του κόσμου, εννοώ το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε. Εγώ βρίσκομαι διακόσια μέτρα μακρυά από την αγαπημένη μου, τη Μαρία. Όλοι ζούμε μέσα. Τις τελευταίες γνωστές φωτογραφίες του έξω κόσμου τις έχει τραβήξει ένας Αργεντινός φωτογράφος, ο  Humberto Rivas. Απεικονίζουν ένα κόσμο μοναχικό, χωρίς ανθρώπους. Γιατί οι άνθρωποι έχουν σταματήσει εδώ και καιρό να ζούνε έξω. Οι φωτογραφίες του, διακοσμούν το “Σπίτι” και είναι η μόνη γνώση που έχουμε από το έξω. Ο Humberto λατρευεται σαν θεός γιατί είναι ο τελευταίος άνθρωπος  που είχε δει πώς ήταν έξω από το “Σπίτι”…

Το “Σπίτι” είναι ένα κυκλικό κτίριο με μήκος πενήντα χιλιάδες χιλιόμετρα και περιδιάβαινει όλη τη γη. Τα παράθυρα του είναι κλειστά λόγω της θανατηφόρας ακτινοβολίας που υπάρχει εκεί έξω. Στους κάτω ορόφους βρίσκονται τα χωράφια τα οποία φωτίζονται με τεχνητό φως και ακόμη πιο κάτω υπάρχουν οι μηχανές για την παραγωγή ενέργειας. Πως δημιουργήθηκε; Όταν ήρθε η καταστροφή πολλοί άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο στο Σινικό τείχος. Επειδή δεν μπορούσαν να βγουν πια έξω ξεκίνησαν να το επεκτείνουν και από τις δύο πλευρές και πεντακόσια χρόνια αργότερα συναντήθηκαν κάπου στα Κάτω Πατήσια και έκλεισε ο κύκλος. Απο τότε ζουμε όλοι μέσα στο “Σπίτι”.

Αυτή είναι η μόνη ζωή που γνωρίζουμε. Με την Μαρία έχουμε πέντε παιδιά και δύσκολα τα βγάζουμε πέρα. Δουλειές υπάρχουν μόνο του ποδαριού και ζούμε μέρα με τη μέρα. Κάποιοι έχουν προσπαθήσει να βγούνε έξω αλλά δεν τους έχουμε ξαναδεί. Ο “Πατέρας”, που είναι η ανώτατη αρχή στο “Σπίτι”, μας λέει ότι όποιος βγαίνει έξω πεθαίνει και δεν πρέπει ποτέ να το αποτολμούμε. Σε κάποια μέρη του “Σπιτιού” υπάρχουν κάμερες που μας δείχνουν σε πραγματικό χρόνο το έξω, μια απέραντη έρημος η οποία διακόπτεται από σκελετούς ζώων και ανθρώπων. Αυτά βέβαια δεν τα πιστεύουν όλοι. Υπάρχει μία τρομοκρατική οργάνωση, “Ο Ήλιος”, οι οποίοι προπαγανδίζουν ότι η ζωή έξω έχει επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και ότι όλα γίνονται για να μας έχουν σκλάβους εδώ μέσα και να μας εκμεταλλεύονται.

Σήμερα άργησα να τελειώσω την δουλειά και βιάζομαι να γυρίσω σπίτι. Η Μαρία με τα παιδιά με περιμένουν γεμάτοι χαρά. Καθώς πλησιάζω, τους βλέπω από μακρυά να παίζουν όλοι μαζί. Γύρω μου παρατηρώ μια παράξενη κινητικότητα. Ένας νεαρός έρχεται προς το μέρος μου με πιάνει και προτού προλάβω να αντιδράσω με ρίχνει κάτω και πέφτει από πάνω μου. Βλέπω στο λαιμό του ζωγραφισμένο έναν Ήλιο. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί μου επιτέθηκε. Εκείνη τη στιγμή ακούγεται ένας τρομερός θόρυβος. Μία έκρηξη συνταρασει το “σπιτι”. Είμαι ζαλισμένος από τον κρότο και μένω κάτω αρκετά λεπτά. Όταν καταφέρνω να σηκωθώ βλέπω τι έχει γίνει.  Ένας εκρηκτικός μηχανισμός έχει διαλύσει ένα μέρος του “Σπιτιού” και έχει δημιουργήσει έναν κρατήρα βάθους τριακοσίων μέτρων. Ευτυχώς το ταβάνι του “Σπιτιού” άντεξε την έκρηξη και δεν κινδυνεύουμε από την ακτινοβολία. Στέκομαι στην άκρη και βλέπω ότι είναι πια αδύνατο να περάσω απέναντι. Είμαι μόνο διακόσια μέτρα μακρυά τους. Στην άλλη άκρη η Μαρία δείχνει να τα έχει χαμένα, τα παιδιά κλαίνε. ¨Να με περιμένεις¨ της ψιθυρίζω. Την χαιρετάω, γυρίζω και ξεκινάω να περπατάω. Είμαι μόνο πενήντα χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά τους. Θα μου πάρει καιρό αλλά θα γυρίσω…

Υστερόγραφο

ο  Humberto Rivas (1937-2009), είχε μοιράσει τη ζωή του ανάμεσα στην Αργεντινή και στην Ισπανία και είχε επηρεαστεί αρκετά από τους Richard Avedon, Alfred Stieglitz και Henri Cartier-Bresson. Το έργο του ξεχωρίζει για την ποιότητα των πορτρέτων του, η οποία καθιερώνει μια διαλεκτική μεταξύ του φωτογράφου και του μοντέλου, καθώς και η χρήση του φυσικού φωτός στα τοπία του, συνήθως χωρίς την ανθρώπινη παρουσία.

Official site

Humberto Rivas – The Photographer of Silence

Humberto Rivas : Photography

Argentine Photographers III – Humberto Rivas

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s